Opinnäytetyöaihe Merikartta-hankkeesta: Merikartta kestävään tulevaisuuteen – seuraavat merimailit

01.11.2021
Kuva: Timo Wagner

Meret ja merten ekosysteemi ovat maapallomme elinehto. Meret toimivat planeettamme keuhkoina. Ne ovat myös suurin käytössämme oleva hiilinielu ja sitä kautta keskeisessä roolissa ilmaston säätelyssä. (https://unric.org/fi/, 12.11.2020)

Meri toimii meistä monelle elinkeinon lähteenä joko ruuantuotannon, kaupan tai kuljetusten kautta. Maailman kaupasta 90 % kuljetetaan meriteitse. Laivakuljetusten toimiala on kooltaan jopa 12 000 miljardia euroa.

Maailman meret eivät voi kuitenkaan hyvin. Meriin ja merenpohjiin kohdistuu uhkia kuten pohjatroolaus, merenalainen kaivostoiminta, rannikoiden rakentaminen, turismi, saastuminen, mahdolliset öljyonnettomuudet, puutteelliset jätevesien käsittelyt jne.

Merikartta-ekosysteemityö on käynnissä yli sadan alan ammattilaisen voimin. Merikartta-työn tavoitteena on vahvistaa Suomen meriteollisuutta ja auttaa sitä kehittämään kestäviä ratkaisuita globaalille toimialalle. Uskomme, että tämän yhteistyön myötä toimiala Suomessa on entistäkin kilpailukyisempi ja voimme olla osa ratkaisua, ei enää osa ongelmaa.

Haluaisitko sinä olla mukana rakentamassa hiilineutraalia kiertotalouden mukaan toimivaa meriklusteria? Nyt siihen on mahdollisuus!

Opinnäytetyö-haaste

Tule tekemään kanssamme aikajanaa menneestä ja tulevasta – miltä meriklusterin tulevaisuus Suomessa ja kansainvälisesti näyttää. Mitä voimme oppia menneestä ja mitä pitää meritoimialalla tehdä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, että maailman meret pelastuvat?

Kaaviokuvassa on meritoimialalta tunnistettuja asiakokonaisuuksia, joihin pitää suunnitella toimenpiteitä kestävyyssiirtymän edistämiseksi.

Meritoimialalta tunnettuja asiakokonaisuuksia, joihin pitää suunnitella toimenpiteitä kestävyyssiirtymän edistämiseksi: mm. digitalisaatio, satamatoiminnot, energia, merikuljetukset, osaaminen ja koulutus, merenalainen kaivannaisala ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.

Opinnäytetyö toteutetaan kirjallisuusselvityksenä ja alan asiantuntijoita haastattelemalla osana Merikartta-ekosysteemihanketta.

Opinnäytetyön tavoite

Opinnäytetyön tavoitteena on kuvata

  • olemassa olevat meritoimialan kestävyyssiirtymää tukevat hallinnolliset ohjauskeinot (Kansainväliset sopimukset, EU-politiikan keskeiset toimet sekä kansallinen lainsäädäntö)
  • mitä meritoimialaan kuuluu (kuten alaan liittyvät eri toimialat, yritysten määrä, liikevaihto, työntekijämäärä jne.)
  • keskeiset osa-alueet, joilla toimenpiteitä pitää tehdä
  • lyhyen tähtäimen toimenpiteet listana
  • pitkän tähtäimen toimenpiteet listana.

Työn tuloksena syntyy aikajana menneestä ja tulevasta sekä toimintasuunnitelma, seuraavat merimailit merikartalle, jonka mukaan kestävyyssiirtymää meritoimialalla voidaan lähteä edistämään.

Työ tehdään kirjallisena joko suomeksi tai englanniksi. Toimeksiannon tulee olla valmis viimeistään 06/2022.

Opinnäytetyö tehdään osana Turku AMK:n vetämää Merikartta-hanketta. Hankkeen kautta on mahdollista tehdä opiskelija-assistentin työtä 300 työtunnin ajan ja samalla tutustua opinnäytetyön aihepiiriin. Myöhemmin voit jatkaa aineiston kokoamista opinnäytetyöksi osana opintojasi.

Mikäli kiinnostuit aiheesta, lähetä meille 19.11.2021 mennessä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen: kiertotalous2.0@turkuamk.fi. Laita otsikoksi Merikartta – seuraavat merimailit.

Kiinnostuneet haastatellaan Teamsin välityksellä erikseen sovittavana ajankohtana.

 

Lisätietoja antaa:

Piia Nurmi
piia.nurmi@turkuamk.fi
Tutkimusvastaava
Turun ammattikorkeakoulu

 

Nani Pajunen
nani.pajunen@sitra.fi
Johtava asiantuntija
Sitra